info@laskiel.com
10 Κανόνες
Ασφαλής Κολύμβησης
Για μικρούς και μεγάλους
Ο Καιρός έχει αλλάξει για τα καλά και τα πρώτα μπάνια ξεκινάνε σιγά σιγά. Για πολλούς μικρούς μας φίλους τώρα είναι η πρώτη στιγμή που θα έρθουν σε επαφή με την θάλασσα.
Εδώ έρχονται οι μεγάλες ερωτήσεις …
Σε ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να μπει στην θάλασσα να κολυμπήσει ?
Από την στιγμή που γεννιόμαστε είναι γραμμένο στον γενετικό μας κώδικα η ικανότητα να κολυμπήσουμε. Έχουμε δει όλοι αυτά τα βίντεο, όπου ένα μωρό είναι στο νερό και χωρίς προσπάθεια επιπλέει και κολυμπάει . Το οποίο σημαίνει ότι εν δυνάμει μπορούμε να κολυμπήσουμε από την στιγμή της γέννησης μας, πάντα με την βοήθεια του γονέα. Καλό θα ήταν βέβαια να επιτρέψουμε στο νεογέννητο μας να προσαρμοστεί πρώτα στις αλλαγές μετά την γέννηση του, και για αυτό ένα πολύ ασφαλή χρονικό διάστημα έχει οριστεί να είναι η ηλικία των 6 μηνών. Πλέον υπάρχουν προγράμματα για εκμάθηση κολύμβησης σε γονείς και μωράκια ηλικίας άνω των 6 μηνών, τα οποία διδάσκουν και στους δύο τα οφέλη της κολύμβησης και πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να εξοικειώνεται από μικρή ηλικία με το νερό.
Εαν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την εκμάθηση κολύμβησης ακολουθήστε τον σύνδεσμο ΒΙΝΤΕΟ από την ομάδα της κυρία Δεληγιάννη Κωνσταντίνα και το swimming club Βόλου τα Δελφίνια
Η ηλικία στην οποία μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει να μαθαίνει κολύμβηση είτε μόνο του είτε με κάποιον εκπαιδευτή είναι περίπου στα 4, όπου έχει ξεκινήσει να αναγνωρίζει την έννοια των κανόνων και των περιορισμών και έχει πολύ καλό έλεγχο του σώματος του.
Πάμε να μάθουμε κάποιους βασικούς κανόνες για την κολύμβηση σε θάλασσα αλλά και πισίνα.
-10 Βασικοί κανόνες για την κολύμβηση
Οι κανόνες ισχύουν για εμάς όσο και για τα παιδιά μας. Με κάποιους μικρούς κανόνες φροντίζουμε να μένουμε ασφαλής όσο απολαμβάνουμε τα οφέλη της κολύμβησης.
Όποτε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο:
1)Δεν κολυμπάμε με γεμάτο στομάχι
Όταν αποφασίζουμε είτε εμείς είτε το παιδί μας να μπούμε στην θάλασσα με γεμάτο στομάχι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, από την πίεση του νερού και την δραστηριότητα μέσα στο νερό να υπάρξουν αναταράξεις στο στομάχι καθώς και κράμπες, οι οποίες σε κάποιον που δεν γνωρίζει καλή κολύμβηση να είναι επικίνδυνες. Πάντα περιμένουμε τρεις ώρες μετά το φαγητό για να κολυμπήσουμε και από την άλλη πλευρά δεν μπαίνουμε ποτέ νηστικοί για κολύμπι γιατί μπορεί να κουραστούμε γρήγορα από την κολύμβηση.
2)Δεν απομακρυνόμαστε από την ακτή
Όσο και έμπειροι κολυμβητές και αν είμαστε δεν απομακρυνόμαστε ποτέ από την ασφάλεια της ακτής. Τα ρεύματα της θάλασσας καθώς και ο καιρός είναι πάντα απρόβλεπτος. Οπότε καλό είναι να βρίσκεστε πάντα σε περιοχή που ‘’πατάτε’’ και αν συμβεί κάτι να μπορείτε να βγείτε στην ακτή.
3)Δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά χωρίς επίβλεψη
Ο κίνδυνος πνιγμού καθώς και άλλων τραυματισμών είναι πάντα εκεί και χωρίς την επίβλεψη του γονέα αυξάνεται απότομα. Πάντα βρισκόμαστε κοντά και σε μικρές ηλικίες υποβοηθούμε την διαδικασία, ως κομμάτι της διασκέδασης, παίζοντας και κολυμπώντας με το παιδί μας.
4)Δεν βασιζόμαστε στα τεχνητά μέσα προστασίας των παιδιών
Αγοράσαμε μαγιό, βάλαμε και το καπέλο μας και πήραμε ότι υπάρχει σε μπρατσάκια, φουσκωτές βαρκούλες και παιχνίδια. Ότι το παιδί μας φοράει μπρατσάκια ή κάποιο άλλο βοηθητικό μέσο, δεν εξασφαλίζει ότι είναι ασφαλές. Ειδικά σε μικρή ηλικία τα παιδιά δεν έχουν καλό έλεγχο του σώματος τους και τις ισορροπίας τους. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση ισχύει και ο κανόνας 3.
5) Πάντα φοράμε αντηλιακό και καπέλο.
Μπορεί μέσα στο νερό να μην είναι πολύ εύκολο να φοράμε καπέλο και η μαμά να μας καθυστερεί από το να παίξουμε στην θάλασσα, αλλά πρέπει να φοράμε πάντα το αντηλιακό μας και το καπέλο μας. Όταν μπαίνουμε να κολυμπήσουμε και βγούμε πρέπει να ξαναβάλουμε αντηλιακό γιατί με το νερό φεύγει.
6)Εαν δεν αισθανόμαστε καλά δεν κολυμπάμε !
Είμαστε έτοιμοι να βουτήξουμε στην θάλασσα αλλά έχουμε αναγούλα ή αισθανόμαστε αδιάθετοι. Το σωστό είναι να μην μπούμε στην θάλασσα γιατί η άσκηση και η προσπάθεια να κολυμπήσουμε μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε χειρότερα.
7)Σε περίπτωση κινδύνου, ζητάμε βοήθεια.
Καλό θα ήταν να επιλέγουμε οργανωμένες παραλίες με ναυαγοσώστες. Σε περίπτωση κινδύνου δικού μας ή κάποιου άλλου, καλούμε τον ναυαγοσώστη και προσπαθούμε να μείνουμε ήρεμοι. Προσπαθήστε να αποφύγετε απομακρυσμένες παραλίες, περιοχές που δεν γνωρίζετε και θάλασσα με έντονα ρεύματα. Όσο πιο προνοητικοί τόσο πιο ασφαλείς.
8)Μπαίνουμε στην θάλασσα σιγά σιγά
Κάποιες φορές η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να μας σοκάρει . Μπαίνουμε στο νερό σιγά σιγά και βρέχουμε λίγο λίγο χέρια και πόδια. Ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά που δεν είναι συνηθισμένα, δεν τα πιέζουμε και αν κρυώνουν, δεν τα αφήνουμε να μείνουν πολύ ώρα στο νερό.
9)Δεν μένουμε πολύ ώρα στον Ήλιο
Φορέσαμε το καπέλο μας και τώρα παίζουμε στην θάλασσα και με την άμμο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο πιο πολύ ώρα μένουμε κάτω από τον Ήλιο, μπορεί να πάθουμε ηλίαση. Ανα τακτά χρονικά διαστήματα καθόμαστε στην σκια και κάτω από την ομπρέλα. Προτιμάμε να επισκεπτόμαστε την θάλασσα πρωινές και απογευματινές ώρες, όπου ο Ήλιος είναι πιο ήπιος.
10)Δεν λερώνουμε θάλασσες και ακτές
Μπορεί να μην είναι κανόνας της δικιάς μας προστασίας, αλλά είναι κάτι που όλοι θα πρέπει να τηρούμε πάντα για να έχουμε τις παραλίες μας. Δεν αφήνουμε τα σκουπίδια μας πίσω, δεν λερώνουμε τον χώρο και φεύγοντας πετάμε στους κάδους τα σκουπίδια μας. Για να έχουμε καθαρές θάλασσες όχι μόνο εμείς αλλά και οι επόμενες γενιές.
Ευχόμαστε αυτοί οι μικροί και περιεκτικοί κανόνες να σας βοήθησαν και σας ευχόμαστε καλές βουτιές !
Και φυσικά μην ξεχνάτε
πως μπορείτε να μας βρείτε και στα social media με διαδραστικό περιεχόμενο κατάλληλο και για τους μικρούς μας φίλους